Öppet brev till Fredrik Reinfeldt: Var är din presskonferens om nazisternas våld?

I år går nazister till val i mer än var tionde kommun i Sverige. Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker inte att samhället ska styras av huliganer, ändå är han förvånansvärt tyst om detta. Ska vi förstå det som att han anser att en skvätt nazism i samhällsbygget är mindre allvarligt än huligankulturen som omgärdar en del av fotbollen?

Stillbild från KU-förhöret om saudiaffären. Källa: http://www.svtplay.se/klipp/1195572/fredrik-reinfeldt-fragas-ut-i-ku

Stillbild från KU-förhöret om saudiaffären.
Källa: http://www.svtplay.se/klipp/1195572/fredrik-reinfeldt-fragas-ut-i-ku

Det är nästan ett år sedan som du blixtinkallade till en presskonferens. Djurgårdens tränare Magnus Pehrsson och klubbens ordförande Tommy Jacobsson hade efter upprepade hot valt att avgå. Du sa att ”Jag står här för att jag älskar fotboll, men framför allt för att vi måste välja vilket samhälle vi ska ha. Ska vi låta oss styras av huliganer – eller ska vi visa att samhället inte accepterar hot.” Du stod där för att det var viktigt att markera när samhället passerar gränser. Du sa att vi inte behöver införa en ny lag som säger att man inte får hota någon, för den lagen har vi redan, du menade att vi nu måste reagera och använda lagarna.

Reinfeldt, jag är lika rädd som du för våld på idrottsarenor. Jag är lika rädd som du för huliganer. Jag förkastar allt våld, oavsett vilket sammanhang det förekommer i. Så, nu sitter jag här och väntar på en presskonferens. Den där du kommer in och säger att du står där för att du älskar ett samhälle utan rasism och nazism, att vi efter nazistattackerna måste välja vilket samhälle vi vill ha. Jag väntar på presskonferensen där du ska fråga om vi ska låta oss styras av nazister eller om vi ska visa att samhället inte accepterar hot. Var är den presskonferensen, Reinfeldt? För du är väl inte bara en Djurgårdare, du är väl även en supporter i kampen mot nazism?

Regeringen ville efter händelsen med Djurgården införa ett nationellt register över alla huliganer med tillträdesförbud till svenska arenor, en så kallad huligan-datalag. Kommer det gälla nazister också? En så kallas nazist-datalag. Precis som läktarvåld är ett demokratiskt problem så är även nazistattackerna ett demokratiskt problem. Ett samhällsproblem.

Reinfeldt, när är gränsen passerad för dig när det gäller nazistattacker? När någon dör? Just nu kämpar en människa för sitt liv efter att ha blivit knivskuren av en nazist i Malmö. En annan fick sin lunga punkterad och ytterligare två är skadade. De högerextrema orden, på diverse högerextrema sajter på Internet, har blivit handling. Nu kan vi läsa missnöjda kommentarer som ”Hoppas att någonting tillstöter och arab-, vänster, bögsvinet dör.” ”Mycket trist att blattekräket inte strök med.” Jag hör ljudet av hat. Från extremhögern.

Efter naziattacken mot demonstranter i Kärrtorp kallade du inte heller till någon presskonferens. Du gav uttryck för att du tyckte illa om “all våldsanvändning”. Men du tog inte tydligt ställning mot nazismen. Inte heller kom det en presskonferens när barnen på Vasa Real fått skolan nerklottrad med hakkors. Efter nazistattacken i Malmö har du visserligen sagt i ett skriftligt uttalande att nazismen smutsar ner Sverige, att förekomsten av nazism och rasism smutsar ner mycket av det som många tycker är bra med Sverige. Du skriver också att Sverige ska vara ett öppet och tolerant samhälle där alla känner sig välkomna och där alla har rätt att uttrycka sin åsikt.  Att det är viktigt att de som har utövat våld ställs till svars, att vi måste markera tydligt mot alla som använder eller förespråkar hot, våld och hat som grund för politisk påverkan. Du skriver att vi alla har ett ansvar för att inte föra in hatet i svensk politik, att vi bör möta extremister med att levandegöra demokratin, att vi ska ta debatten och möta de samhällsproblem som finns med konkret politik. Det har du alldeles rätt i, men det räcker inte med ord. Reinfeldt, du måste stoppa nazister. Det får inte finnas något avstånd mellan dina ord och ditt faktiska agerande mot nazismen.
Det nazistiska Svenskarnas parti har medgett att deras medlemmar varit inblandade. Och vet du vad, Reinfeldt? Det är precis som den politiske filosofen Karim Atahualpa Jebari skriver:

En nazistisk marsch är inte en ”demonstration”. Det är en våldshandling och ett fysiskt angrepp på det öppna samhället. När t ex ”Kärnkraft- Nej tack” demonstrerar är det för att uttrycka en åsikt och väcka uppmärksamhet för en fråga. En demonstration är således ett viktigt sätt för en minoritet att göra sig sedd i en demokrati. En nazistisk marsch är en annan sak, och har ett annat syfte. Nazister vill inte bilda opinion och de är inte intresserade av att föra en debatt. Nazistiska marscher är ett sätt för dessa grupper att projicera makt i det offentliga rummet och skapa rädsla hos sina meningsmotståndare. När en grupp män med batonger, kängor och nazistiska fanor marscherar genom stan så är deras syfte alltså att ta det utrymmet i anspråk på alla andras bekostnad.

Så, statsminister Reinfeldt, var är din presskonferens om det nazistiska våldet?

//Thereze Gårdh – Politifonen

Advertisement

10 thoughts on “Öppet brev till Fredrik Reinfeldt: Var är din presskonferens om nazisternas våld?

 1. Jag kan förstås inte tala för Reinfeldt, men jag tror det kan vara ett taktiskt drag. SD har kommit ifrån offerkoftan och står på egna ben nu – vilket innebär att de missar som görs av extremhögern ser sämre ut för SD, och förhoppningsvis faller de på egen hand. Tvingar Alliansen de in i ett hörn kan de tjäna röster på att vara offer. Sympati har länge varit en av deras största fördelar, låt oss inte ge dem möjlighet att använda sig av det igen.

 2. Det nazistiska våldet är oförsvarligt. Men det gäller i princip allt våld. Alltså bör vi låta polisen behålla sitt våldsmonopol.

 3. “Just nu kämpar en människa för sitt liv efter att ha blivit knivskuren av en nazist i Malmö.”

  Showan Shattak är fotbollshuligan dessutom, tog du inte avstånd från dem nyss?
  Inte bara vilken huligan som helst heller utan en som uttryckligt ser sparkar mot liggande, försvarslösa personer som fullt legitimt om han inte delar deras åsikter.
  Hur sjuk får man lov att vara egentligen?

  ”Vad är det för fotbolls-huligan regler om att man inte ger sig på någon ensam? Vad blir nästa, jämna nummer och uppgjorda nummer? Dessa nazister mördar människor varje år i Sverige. Tänk två gånger innan ni kommer med ert moralgnäll om sparkar mot liggande”

  Sanningen kommer segra!

 4. Är definitionen av att vara fotbollshuligan att starta grupper som aktivt kämpar mot facism och homofobi för att skapa en mer tolerant och jämlik supporterkultur?

 5. Jaha äntligen något jag kan ställa mig helhjärtat bakom men vänsterextremistiskt våld nämns överhuvudtaget inte och de står för en hel del, vad kan det bero på tro? Tyvärr får detta hela artikeln att framstå som skenhelig tyvärr.

 6. De två är ju förvisso inte motsatser till varann och skulle kunna ske i samma människa.

 7. Både våldsamma vänsterextrema och våldsamma högerextreme bör åsiktsregistreras precis så som du skriver i texten.
  Notera att det problemet inte är deras politiska åsikt utan att dom anser det lämpligt att ta till våld i ett samhälle där våldsmonopolet tillhör polisen.
  Vi lever i en demokrati och det är fritt fram att tycka vad man vill med knuten näve i fickan och med en ängels tålamod vänta till det är dags att rösta.

Diskutera

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s