Öppet brev till Tobias Billström: Simon är 20 år och ska dö. Varför låter du honom inte stanna?

Simon Nu ska jag berätta för dig om Simon. Han är 20 år. Simon har den obotliga nervsjukdomen ALS. Livet håller på att tas ifrån Simon, han ska dö. Trots det har Migrationsverket beslutat att Simon ska utvisas till Ghana. ALS innebär att nervcellerna som styr kroppens muskler förtvinar, det leder till förlamning. Muskelförtviningen gör det slutligen omöjligt att andas.

För varje dag som går kommer Simons kropp brytas ner mer och mer, han kommer förlora förmåga efter förmåga. Han kommer mista talet, han kommer successivt att få det svårare att andas. Därefter kommer Simons kropp att ge upp. En skoningslös sjukdom. Simon flydde från Ghana för tre år sedan, sökte asyl i Sverige men fick avslag och skulle skickas tillbaka till Ghana förra sommaren. Men våren därpå slutade hans fingrar att fungera och när Simon fick sjukdomsbeskedet om ALS ansökte han om så kallat verkställighetshinder, som betyder att en avvisning kan hejdas på grund av medicinska skäl.

Men nu ska Simon utvisas. Migrationsverket menar att det inte är sjukdomens allvarlighetsgrad som avgör utan om sjukdomstillståndet utgör ett hinder för att Simon ska kunna genomföra själva resan. Något som Utlänningslagens förarbeten bekräftar enligt Migrationsverket. Människan Simons ärende är alltså en fråga om transportabilitet. Vidare menar Migrationsverket att de skulle bryta mot lagen och praxis om de låter Simon stanna i Sverige. Simon har ingen familj och inga vänner som kan ta hand om honom i Ghana men i Sverige finns ett socialt skyddsnät som hjälper honom. I Sverige finns bromsmediciner. I Ghana vet man inte ens om det finns tillrcklig vård för Simon.

Migrationsverket har bara tagit reda på att det finns vård, men inte om det finns tillräckligt. Billström, din asylpolitik är cynisk. Simon ska inte dö under flygresan, han ska dö efter flygresan och därför får han inte stanna i Sverige. ALS är omänskligt i sig men att utvisas till ett land där det sannolikt väntar ett omänskligt svårt avslut på en ung människas liv är ännu mera omänskligt. Billström, var är ditt samvete? I FN:s konvention om mänskliga rättigheter, artikel 3, står det att var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. I artikel 5 fastslås det att personer som löper risk för att utsättas för tortyr inte får utvisas, avvisas eller utlämnas. Billström, är det inte tortyr? Det menar jag att det är.

Låt mig citera prästen Kent Wisti:

Jag har föreställningen av att människan också har en lag skriven i sitt hjärta. Det är kärlekens lag.Jag måste tro det för att kunna leva.Lagen är tydlig, säger jag.Ett samhälle som förvägrar en ung människa att dö på ett sätt han själv önskar om det står i dess makt är på sitt sätt lagvidrigt. Jag måste tro det.Vårt samvete måste få vägra tyngre än lagparagrafer.Vår barmhärtighet måste få vara rännilar av rättfärdighet som söker vägar förbi hinder.Simons dödlighet är också vår dödlighet. I ett större perspektiv är skillnaden på våra livslängder marginell.Därför handlar Simons värdighet i döden ytterst om vår egen värdighet i livet.

Billström, hur högt måste en människa ropa? Inget rop är högre än ropet om ett liv när man ska dö och vilja dö här i Sverige. Att utvisa döende människor och att vägra ingripa när detta sker är omänskligt, grymt och brutalt. För någon vecka sedan röstade riksdagen igenom “särskilt ömmande omständigheter” vilket gör det lättare för utsatta barn att få stanna i Sverige. Det är bra. Men läs igen. Det gäller enbart för barn. Inte vuxna. Enligt mig handlar Simons fall om just särskilt ömmande omständigheter. Det måste alltså ske en ändring i Utlänningslagen även för vuxna! Billström: att vara döende är en särskilt ömmande omständighet – oavsett om du är barn eller vuxen.

I Utlänningslagen 12 kap. 18 § står det att en avvisning kan stoppas om det finns

medicinska hinder eller annan särskild anledning att beslutet inte bör verkställas. 

Beslut utifrån detta går inte att överklaga, det är bara Migrationsverket som kan ta sådana beslut. Du som ansvarig minister måste arbeta för att det ska gå att överklaga och du som minister måste se till att domstolar kan hjälpa till med hur bestämmelsen ska tolkas. Nu ligger all makt hos Migrationsverket vilket inte är rimligt. Billström, ändra lagen! Förtydliga! Att utvisa döende människor kan aldrig vara rätt. Låt Simon stanna! Låt Simon ta sina sista andetag där han är trygg – i Sverige. Något annat vore en stor skam. För dig som migrationsminister och för hela Sverige.

Vi vädjar till er att sprida den här artikeln vidare. Låt oss tillsammans skapa ett sådant tryck att Regeringen tvingas ta ställning och låta Simon stanna.

Jeni Al, Politifonen.

23 thoughts on “Öppet brev till Tobias Billström: Simon är 20 år och ska dö. Varför låter du honom inte stanna?

 1. Helt sjukt att utvisa honom. Det var samma med den unge man från Gotland som fått en stroke och blev utvisad.
  Var är humaniteten?

 2. Bra artikel. Simon har tyvärr inte tid att vänta på “en ändring i Utlänningslagen även för vuxna”. Till Tobias Billström rekommenderar jag boken “Ro utan åror” av Ulla-Carin Lindquist för att veta vad han pratar och BESLUTAR om. Håller med Kent Wisti. Och, präster, det finns sånt som KYRKOASYL – “Kyrkoasyl grundar sig inte på någon lagstiftning utan på ett moraliskt beslut…” (Wikipedia) !

 3. Om vi drar detta till sin spets. All världens människor som är svårt sjuka skall ha rätt att stanna i Sverige.
  Humanitet till döds?

 4. “Migrationsverket har bara tagit reda på att det finns vård, men inte om det finns tillräckligt”
  Det blir ju givetvis en omöjlig situation om man ska låta alla stanna i Sverige som kan få lite bättre vård här än i hemlandet. Sjukvården är orättvis även om du nu råkar vara Svensk. Exempelvis vilken cancer medicin eller bromsmedicin mot MS du får. Beror i hög utsträckning på var du bor och vilken läkare du råkar ha. Alla Svenskar med allvarliga sjukdomar får idag inte den allra dyraste och bästa vården om nu någon trodde det. Här råder faktiskt ingen millimeterrättvisa. Att den här personen inte kan få riktigt lika bra vård i sitt hemland som här. Är alltså inget skäl till att han ska få stanna.

 5. Sten, nu gäller det inte “all världens människor” utan en allvarligt sjuk person, som bor här, som vi mycket väl skulle kunna låta stanna här av humanitära, etiska och inte minst kristliga skäl.
  Om vi drar detta till sin spets. Du har alltid ett val att göra – att vara human eller att inte vara det.

 6. Han vistas här illegalt. Menar du att det räcker som kriterium för att han skall vårdas här?
  Problemet med vissa s.k. humanister är att man inte orkar tänka mer än ett steg framåt.
  Det räcker inte för att ett samhälle ska kunna fungera.

 7. ja vart är humaniteten i hans land då ? där folk stenas ihjäl av ingen orsak, hängs för att dom är homosexuella, blir våldtagna för att dom öppnar munnen, barn får vapen, listan slutar aldrig…sverige tar villigt emot miljoner av dessa “humana människor”, LA GÖTT E DE INTE ?

 8. Migrationsverket skall göra undantag för en eller några, men inte för flera som befinner sig i samma situation? Skall person 1 få stanna, men inte den miljonte? Vad gör att den första skall ha rätt till något som inte ges till den miljonte personen?
  Om inte reglerna längre är giltiga, då skall jag chartra flygplan som kan fyllas med sjuka människor från andra länder. Det blir MÅNGA sjuka människor (miljontals). Svensk sjukvård har kapacitet att klara detta? Ger man en person rätt att få tillgång till svensk sjukvård, så bör man ge ALLA (miljontals) samma rätt – under förutsättning att de befinner sig på svenskt territorium – och den biten fixar jag (och Bert Karlsson), samtidigt som jag drar in tusentals kronor i vinst på varje sjukling jag transporterar in i landet. Inom ett år är jag mångmiljonär. Smart?

 9. Visst det är mycket som är brutalt i vårt land att vi tar in så mycket som vi gör varför skall just lilla Sverige ta in i från alla länder vi har störst invandra kvot om man ser på de övriga länder som Norge Danmark findland och Island Sverige unikt men var skall alla bo och jobb vi har inte jobb till våra egna ungdomar även andra och tredje generationens invandrare ser jag som svenskar nä se till så våra ungdomar får jobb och 3 fassarna får jobb och bostad kom sedan och tala om hjälpa andra låt Norden dela lika på invandrarna

 10. Har han bott här i 3 år lagligt eller olagligt så gör det varken från el till om han får stanna den tid han har kvar, Kan de släppa in så många andra så låt honom få avsluta sitt liv här… Det snackas så ofta om att vi ska ha hjärta av guld o hjälpa de som kommer flyende hit varför då skicka ut en som bara väntar på sitt sista andetag.. 20 år, ja vad sjutton, flertalet av de s.k papperslösa hitkommande kallas ju för barn även om man lätt kan se att de passerat den där tonårsgränsen för längesen…kalla honom för barn då och utvisa inte sjukt barn…. .

 11. Vad är nu detta! Jag blir fullständig galen av att höra om Simon. Hur kan ett så rikt land som Sverige utvisa en pojke på 20 år som lider av ALS. Jag vet vad ALS är för min mamma dog av ALS när hon var 57 år gammal och vi i familjen vårdade henne i hennes hem tills hon tog sitt sista andetag. Detta är en sjukdom som är så fruktansvärd och hänsynslös. För varje dag som går förlorar man mer och mer muskelkraft och vad du än måste göra såsom att äta, prata, gå på toaletten, dricka, blinka och andas behövs muskelkraft. Den drabbade behöver ett oerhört stort vårdbehov och jag kan aldrig tänka mig att detta behov tillgodogörs i det land som dom vill skicka honom till.
  Detta är så hänsynslöst och hjärtskärande att jag vet inte vad jag skall göra med alla mina känslor.
  TOBIAS BILLSTRÖM GÖR DET ENDA RÄTTA I DETTA FALL OCH LÅT SIMON FÅ STANNA I SVERIGE OCH GE HONOM DEN VÅRD HAN BEHÖVER!!

 12. Sverige rikt ? Vissa tycks tro att det finns något slags ymnighetshorn att bara ösa ur. Enligt Ekonomistyrningsverkets (ESV) nya prognos så gick Sverige Cirka 89 miljarder ( 2,4% av BNP ) back i år och prognosen för nästa år är 54 miljarder kronor minus. 280 av Sveriges totalt 290 kommuner går back ekonomiskt. Inom ett år kommer kommunernas sammanlagda låneskuld att passera 500 miljarderstrecket. Det motsvarar 40 procent av Sveriges statsskuld och är lika mycket pengar som bankerna i det krisande Spanien behövt i nödlån för att ”rädda” landets finansiella system. vi har en massinvandring som kan kosta uppemot 250 miljarder kronor ( 7% av BNP ) om året. Och vi lånar 240 miljoner om dagen till våran statsskuld. Det är bara att konstatera. Sverige har inte råd att ge sjukvård åt hela Världens befolkning.

 13. Jaha and here we go again. På sedvanligt manér tycks skribenten tro att de Svenska skattebetalarna är ett outtömligt ymninghetshorn att ösa ur. Vidare citeras en präst som per definition är en offentligt betald legitimerad skojare. Varför tycks sådana personer som skribenten tro att Sverige har någon slags moralisk skyldighet att ge hela tredje världen sjukvård? Som Ulf Möller sa: skall person 1 få stanna men inte den miljonte?

 14. Apropå humanitet. Sverige blev Europamästare i asylmottagning 2013. Inte bara per capita utan även i absoluta tal. Knappt 27000. Man brukar räkna med 2 anhöriginvandrare per asylmottagna. Lägger man sen till dom som vägrar åka kommer man upp i ganska stora tal.

 15. Vi svarar här istället för att besvara specifika inlägg.

  Artikeln handlar ju inte om att alla som är sjuka ska få asyl. Den handlar om att människor som tagit sig hit men inte möter kriterierna för skydd eller asyl skall få stanna om det synnerligen finns anledning till det. Artikeln föreslår således att den nuvarande planen om verkställighetshinder – som alltså redan finns – skall inbegripa även sådana fall där en människa som står inför döden och befinner sig i Sverige skall ha rätt få att stanna.

  Allt snack om att flera miljoner människor ska komma hit är således inte ett argument som artikeln gör, direkt eller indirekt. Den säger att Simon och de i hans situation i Sverige som är på väg ut skall få stanna om det finns synnerliggen ömmande omständigheter. Inte att vi ska bjuda in hela världen. Om man tar allting till sin spets går det ju att hävda i princip vad som helst.

  Om vi tar invandringskritiken till sin spets kan vi ju peka mot SvP som inte vill se någon utomeuropeisk invandring alls och att de som befinner sig här skall avlägsnas i enlighet med deras repatrieringsplan.

  Det skulle också kanske kunna exemplifieras med att en abortförespråkare tar sitt perspektiv till sin spets och börjar förespråka postnatala aborter.

  Därför ska vi diskutera vad artikeln säger, inte vad ni tror att den säger.

 16. Näe, själva artikeln handlar inte om att alla som är sjuka ska få asyl. Det fattar nog alla. Men tänker man lite längre än näsan räcker ( Och det har ju några gjort ) så inser man ju att detta skulle skapa ytterligare ett skäl till varför folk skulle söka sig hit. Redan idag finns det massor av incitament som gör att folk utan egentliga asylskäl ( men med en bra story ) tar sig hit för att ta del av vår krympande välfärd. Simon är ju faktiskt själv ett exempel på en person som rest, alltså inte flytt hit. Bara det att hans story inte höll.
  Det här skulle alltså bli ännu en möjlighet för folk ( tillsammans med sina släktingar ) att ta sig in i landet. Hur många som skulle ta sig hit efter ett sånt beslut är ju givetvis svårt att säga. Men potentialen är ju i vart fall stor om man säger så. Det är ju nämligen ganska så många som under sin livstid någon gång kan behöva bästa tänkbara vård för livshotande sjukdomar. Varför inte då tillsammans med sina släktingar ta sig till det multikulturella lyckoriket Sverige. Där allt är gratis och t.o.m håller högre standard än hemma. Bara att sätta sin fot på Svensk mark så är allt klappat och klart.

  Sen kan man ju fråga sig vad han gjorde kvar i landet ett halvår efter det att han skulle utvisas. Uppenbarligen går det inte att släppa folk vind för våg vid ett avvisningsbeslut. Det mest lämpliga här vore därför att alltid sätta folk i förvar tills det att planet hem lyfter.

 17. Hej,

  Fast det är inte troligt att sjukdom som “asylskäl” (det här handlar inte om asyl men om verkställighetshinder vid asylavslag ) kommer att öka invandringen i särskilt stor utsträckning. Att sitta och prata om miljontals invandrare, som ovan, det är bara löjligt. Om du slår ihop samtliga asylskäl som finns i Sverige kommer man inte ens i närheten av de siffrorna de senaste fyrtio åren.

  Det handlar ju om sådana sjukdomar som i princip gör långa svåra resvägar omöjliga. Gamla och väldigt sjuka människor i slutstadiet av sitt liv tillhör inte den största gruppen som flyr av rätt praktiska skäl. De orkar inte med resorna helt enkelt.

  En prognos om hälsovårdssökande tsunamiströmmar är ett overkligt antagande. De som kommer söka sig hit med en sådan förevändning kommer vara få. Dels på grund av det ovannämnda och dels för att det är ganska enkelt att syna påhittade eller rejält överdrivna fall.

  Sedan är det inte en negativ sak om en del människor kan få hjälp. Det är bra.

 18. Nu sa jag ju inte att det skulle fungera som asylskäl heller. Här räcker det alltså bara med att man söker asyl. Om man får det eller inte spelar ingen roll. Eftersom du ju med en allvarlig sjukdom där du riskerar att få sämre vård än i Sverige. Ändå inte med hänvisning till “särskilt ömmande omständigheter” kan utvisas. Sen har jag inte pratat om miljontals invandrare. Hur stort genomslag detta skulle få beror väl i stor utsträckning på hur långt och till vilka informationen om den möjligheten skulle nå.

  Sen så är det ju inget som hindrar att folk släpar med sig svårt sjuka hit för att få bättre vård.Se bara på fallet Ganna. Där man släpade hit en demenssjuk 91-åring för att hon skulle få bättre vård än i hemlandet.

  Jag pratar inte heller om påhittade eller överdrivna fall. Även om sådana säkert skulle kunna förekomma om det här blev praxis. Om detta blev en hit i andra länder så räcker det nog gott och väl med vad dom riktiga fallen skulle kosta.

  Ja vist är det bra om en del personer kan få hjälp. Men det är ännu bättre om ännu fler kan få det. Bara som ett exempel så kostar ett matpaket från röda korset som kan föda en person någonstans i Världen en hel månad 77:-. Jämför det med vad kostnadskrävande vård för några få skulle kosta här i Sverige.

 19. Hej.

  Det var inte dig jag syftade på. Ville klargöra det allmänt. Det handlar inte om en sjukvårdsjämförelse i sig. Det handlar om att man skall se över lagen om transportabilitet för att möjliggöra för människor med mycket svåra sjukdomar att få stanna kvar i slutskedet av sina liv. Inte att varenda människa som är sjuk i världen skall få tillträde till svensk sjukvård hur de vill. Det och att den palliativa medicinen i Sverige skulle göra den sista vistelsen bättre.

 20. Ja, precis Barbara! I Ro utan åror skrev Ulla-Carin Lindquist om hur hon fick kämpa för att få hjälp och hon undrade hur Aden från Somalia skulle klara sig i samma situation.

 21. Ca 6% av invandringen utgörs av “flyktingar enligt FN”. Jag tror att en försumbar andel av svenskarna skulle motsäga sig att hjälpa dem. Det är de övriga 94% som utgör diskussionen om massinvandring och dess problem.

 22. Om Sverige hade haft OBEGRÄNSADE sjukvårdsresurser och ett kapital motsvarande OPEC länderna plus Norges oljefond skulle vi ändå inte kunna vara Världens vårdcentral. Alla som kommer hit från tredje världen har i jämförelse med I-länderna en känslomässigt behjärtansvärd situation.
  Vi hade agerat på samma sätt:
  Hypotetiskt
  Säg att Grönland ger skandinaviska invandrare 150.000 kr i månaden utan krav på arbete och en levnadsstandard motsvarande en kunglighet. Varsitt slott av isblock. Egen biosalong. Ett privat läkar- och psykologteam samt massörer och frisör.
  Nog skulle det folkvandra dit skandinaver, var så säker. Men även andra från hela världen som uppger sig vara skandinaver. Jag ironiserar inte för skillnaden på Ghana och Sverige är faktiskt densamma som mellan oss och den utopiska Grönland.

 23. Sant…..allt Tack vare alla feta (lata) svenska medelålders kvinnor och män i förtidspension och/eller sjukskrivning i ryggsmärtor och allmän ohälsa. Eller ligger på soffan “mellan jobb” som svensken är duktig på. Alla smygrasister passar på att prata ekonomi som en ursäkt för att smygvädra sina åsikter. Inte bryr du dig om sveriges ekonomi, som alla andra klagar du säkert på höga skatter och bensinpris som du vill sänka och då, egentligen försämra sveriges ekonomi. Men nu passar det att ta fram den “smarta” sidan utav dig genom att snabbsöka wikipedia på lite uppgifter och få en chans att utöva din rasism. Detta är antagligen ett brev för att stödja, alla förstår att våra statliga instutioner måste göra sitt jobb folk är inte dumma. Man vill försöka hjälpa denna enda person och ändå kan folk inte hålla sig i från att säga emot. Ärligt talat vem pratar om BNP när det gäller liv och död, löjligt

Diskutera

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s