När opinionsbildare kapitaliserar på terror

Inom loppet av två dagar har en känd opinionsbildare ur det sverigedemokratiska lägret sökt utnyttja två händelser den senaste veckan för att avancera sina politiska övertygelser.

Det är i och för sig inte problematiskt i sig. Stora rubriker kan få omvälvande politiska konsekvenser, som att förövade terrorbrott genererar rädsla hos befolkningarna i de länder som drabbas och hårdare lagstiftning framtas av stiftarna som en rättspolitisk reaktion.

I den här artikeln tänkte vi dock titta på en något mer lömskare populism, där till exempel terrorbrott exploateras för att avancera tvångsåtgärder gentemot den terrordrabbade gruppen och de styrande politikerna snarare än förövarna.

image

Mannen är en känd gräsrotsaktivist på nätet. Han har i flera år statusuppdaterat kring politiska frågor ur ett konservativt och invandringskritiskt perspektiv och ses väl som något av en populär aktör i sina kretsar och får emellanåt massvis med medhåll och sympatier.

I den specifika statusuppdateringen hänvisar han till en händelse i Tyskland här om dagen där tusentals nationalister ska ha stormat flyktingförläggningar och annat.

Att händelsen med stor sannolikhet föregicks av massiva kampanjer och opinionsbildning som pågått i åratal mot invandring på bloggar som Avpixlat i tysk tappning och liknande är kanske inte lika intressant att nämna som “politikerna” han menar inte tar ansvar.

Vad som avses med “politikerna” framgår lite längre ner, det är de statsbärande partiernas politiker som skapar policy som enligt honom skapar otrygghet i samhället.

Det kan således antas att den propaganda som pumpats ut i nationell och konservativ media om invandrare det senaste decenniet rimligtvis inte haft med saken att göra..

Som vi skrivit om tidigare här på Politifon om den inhemska terrorismen finns alltså redan lagstiftning mot terrorbrott av det här slaget, men det är inte sådana frågor som ligger i fokus för statusuppdateringen, men snarare att personen i skärmdumpen i vår hyperlänkade artikel och förövarna i Tyskland ser ett problem framför sig, invandrarna och politikerna, som de sedan agerar mot.

Här görs förövarna visserligen till ett problem, men ett problem av ringare natur: pöbelvåld är dåligt – invandringen och politikerna sämre.

Fokus skiftas alltså från det faktum att det redan finns lagstiftning mot det här och liknande terror, från tal om upprättelse för de drabbade, bort från de propagandakanaler som indirekt kan ses som moraliskt medskyldiga till händelsen. De verkliga bovarna är politikerna.

Författaren till statusuppdateringen utnyttjar alltså terror, politiskt motiverat våld med avsikt att frambära förändring på politiskt plan. Han vill utnyttja händelsen, men det säger han inte rakt ut, för att flytta fram Sverigedemokraternas positioner. Typ rösta på SD som vill minska invandringen så får pöbeln som de vill: inga fler flyktingförläggningar att bränna ner.

Eller något liknande.

/Benjamin Calogero