Minority Rights Group International: Regeringar värre än terrorgrupper

MRGI

Vi har tidigare snuddat vid ämnet och påpekat att stater ofta gärna ser konflikt framför debatt i interaktionen med andra statliga eller ickestatliga organisationer som man på ett eller annat sätt betraktar som fiender. Idag korspostar vi en artikel producerad av Arbetaren.

REGERINGAR STÖRRE HOT ÄN TERRORGRUPPER

En ny studie från människorättsorganisationen Minority Rights Group International visar att de egna regeringarna utgör det största hotet för bland andra yazidier, turkmener, shabaker, kurder, syrianer och kopter.

Även om minoriteter i Mellanöstern utsätts för attacker från terroristgrupper som al-Qaida och Islamiska staten, IS, är det i de flesta fall den egna regeringen som utgör det största hotet. Det enligt en ny studie från från människorättsorganisationen Minority Rights Group International, MRGI.

– Även om terrorismen utgör ett mycket konkret hot mot minoriteter är det generellt sett inte ett lika stort hot som de egna regeringarna, säger Mark Lattimer, chef för MRGI.

I länder som Sudan, Burma och Ryssland utsätts minoriteter för systematiska attacker av regeringar som är satta att skydda dem.
– Även om många minoriteter i Syrien nu befinner sig i rege­ringskontrollerade områden har de flesta civila dödats i attacker från regeringssidan, säger Mark Lattimer.

Över 200 000 människor uppges ha dödats i Syrien i ett krig som fortsätter att eskalera – och hälften av befolkningen har tvingats lämna sina hem. Nästan alla de kristna som finns kvar i landet befinner sig i enklaver som kontrolleras av regeringsstyrkorna.

Endast i kurdiska områden i norr har det gjorts riktiga försök att skapa en inkluderande demokrati, enligt MRGI.

Enligt MRGI:s studie har hoten mot civila ökat påtagligt i Jemen, Egypten, Libyen, Libanon, Syrien, Irak och Afghanistan i år och under förra året. I Irak dödades över 14 000 civila under förra året, många av dem när de fördrevs av IS.

Situationen har också förvärrats i Centralafrikanska republiken, där strider mellan den huvudsakliga muslimska rebellalliansen Seleka och den i huvudsak kristna milisen Anti-balaka lett till att nära en femtedel av landets befolkning drivits på flykt.

Människorättsaktivister kritiserar den egyptiska regeringen för att göra för lite för att skydda kopter och andra kristna i Egypten som med jämna mellanrum utsätts för attacker.

MRGI påpekar också att hundratals uigurer i Kina har fängslats, att dödsdomar avkunnats och att uiguriska människorättsaktivister kallas för terrorister. I norra Kaukasus fortsätter strider mellan ryska styrkor och islamistiska separatister i Tjetjenien, Ingusjien, Kabardinien-Balkarien och Dagestan.

Mark Lattimer säger att FN-personal runt om i världen arbetar hårt med att skydda minoritetsgrupper men att det ofta kan gå långt innan världssamfundet reagerar på kränkningar av minoriteters rättigheter. Han framhåller vikten av att minoriteter inkluderas i utvecklingsprojekt och representeras vid fredssamtal.

Thalif Deen, IPS
Advertisements