Nyheter Idag provocerar fram reaktion i journalismens namn. (Uppdatering: Frick svarar).

Aftonbladets bild

Nyheter Idag är en, till synes, konservativ taboildtidning i nätform som drivs av den föredetta Sverigedemokraten Chang Frick. I anslutning till kravallerna i Tensta som såg sitt startskott för tre dagar sedan, slöt journalister från tidningen upp i händelsernas centrum för att återrapportera för sina läsare.

Men istället för att återge en objektiv händelsebeskrivning begagnade sig tidningens journalister av någon slags nytappad gonzojournalistisk infallsvinkel där de själva utgjorde del av rapporteringen. Med direkta provokationer ställde man ett antal ungdomar, där åtminstone en person ännu inte hunnit erfara effekterna av den manliga röstmutationen, till svars för stenkastningarna.

Man pitchade storyn som ett ironiskt inslag där påstått unga förbrytare såg sig som offer för journalisternas aggressiva metod i en ambition att dölja det faktum att syftet med konfrontationen var att hetsa fram en reaktion från ungdomarna.

Ska journalister begagna sådan metod eller är det en väldigt oseriös förhållning? Vi lämnar det åt våra läsare att avgöra.

Vad som händer här enligt min tolkning är att Chang Frick med kompanjoner klampar in i en krutdurk för att göra ett scoop. Väl där stöter man på ett ungdomsgäng i de mellersta tonåren som gärna visar att de är tuffa. Här reagerar Frick och väljer att göra en maktdemonstration. Han konfronterar ungdomarna med en kamera och skrämmer i väg dem.

Chang Frick svarar:

Frick1växlar

Den som är uppmärksam kan tydligt utläsa att Frick i det här meddelandet annonserar sin segerglädje: han gick triumferande ur en maktkamp med ett ungdomsgäng som backat av rädsla för att synas på bild.

Den saken styrks ytterligare av tematiken i hans artrikelrubricering som tydligt ironiserar över ett par uppstuddsiga ungdomar som blivit så pass avskräckta att de inte sett någon annan utväg än att vända sig till polisen.

Chang Frick kan inte för hela världen förstå provoceringen.

Frick1växlar

Då ska jag förklara. Chang Frick med arbetskamrater väljer att åka till ett mijonprogram där ett pågående uppror utspelar sig. Bostandsområdet, Tensta, är utöver det en så kallad No-Go-zon som regeras av kriminella element som inte gör annat än att skjuta och utöva våld (enligt media och enligt många konservativa upplagor)

I det sammanhanget väljer Frick sedan att gå på och gorma mot ett par “tuffa ungdomar”. Vi kallar det provokation på grund av sammanhanget. Litegran som med de här exihibitionistiska youtubeklippen med utomstående personer som iscensätter praktiska spratt, så kallade pranks, i utsatta områden med i huvudsak svart population. Så gör man eftersom man vet att man kommer få en reaktion. Det är som hela syftet med det.

Sätt det i perspektivet “förort med social misär, kriminalitet och uppror” och det kan inte råda några tvivel om Nyheter Idags intention. Men om de nu vill påstå att det bara var en slump att man lyckades producera så pass genomslagskraftiga klipp i ren ilska på plats, valde man i efterhand att ändå behandla materialet som förortsexihibitionism. I det här fallet för att bevisa vilka fegisar de här påstådda stenkastande tuffingarna är.

Hela diskussionen med Frick går att läsa här.

Benjamin Miguele