Tvätta av terrorns svarta kladd

BobboTvätta av terrorns svarta kladd!

Terrorns syfte är att skrämma till lydnad. Vad det är för lydnad i fallet med Paris och Köpenhamn? Den senaste tiden har Danmark satt in bombflyg mot islamister i Irak – och Frankrike har satt in bombflyg mot islamister i Mali. Så det mest sannolika är att terrorn vill straffa detta. Attentaten har varit tvådelade krigshandlingar, där judar och islam-kritiska satiriker har varit målen. Terrorn markerar i så fall mot Israel för Israels konflikt med palestinier – och mot de stater som anfaller stridande islamister. Anledningen rent krasst till att NATO med allierade (som Sverige) strider för kontroll i länder som Irak och Afghanistan – är oljan.

I Irak finns en avgörande del av världens oljefält. Afghanistan är viktigt för pipelines. Oljan är just nu mycket billig att köpa. Men självständiga stater i Mellanöstern kan i framtiden höja priset, eftersom råoljan i Nordsjön håller på att sina. Därför vill NATO kuva dem. Saudiarabien bryter också mot Mänskliga Rättigheter. Det har USA ett stort överseende med. Så där faller argumentet att NATO sprider demokrati i regionen.

För att socialister och liberaler gemensamt skall föra Upplysningens ideal vidare och inte polariseras i eftergivenhet för islamismen contra västerländsk chauvinism, så skall vi göra två saker:

1. Ta avstånd från den våldsamma extremism, som de fattiga i arabvärlden luras in i av psykopatiska ledare.

2. Hitta en väg ut ur oljeberoendet.

Det krävs snabba ryck med förnyelsebar energi. I Sverige importerar vi 46 % av oljan från Ryssland och 42 % från Nordsjön (Danmark, Norge och Storbritannien). Men Nordsjöns olja håller alltså på att sina. Snart dyker vi i Mellanösterns olja och fastnar där. Då skadas vår frihets integritet, som USA:s ryggrad är skadad och sjuk. Hur skall vi kunna pressa tillbaka islamismen, när vi är beroende av en diktatur som Saudiarabien, där det finns starka intressen som finansierar IS? Det är där USA befinner sig. Det är där som vi inte får hamna. Att satsa på förnyelsebar energi för EU är inte bara en fråga om miljön, det är en fråga om frihet. Om vi i EU kan göra USA friskt från sitt saudiska beroende, så kan vi tillsammans neutralisera beroendet av Ryssland. Då kommer Upplysningen på fötterna igen.

Bobbo Sundgren, gästskribent

Bobbo Sundgren är Fil.mag i etnologi, vänsterliberal kulturradikal som gått 12 år i waldorfskola. Har genom många tuffa erfarenheter förstått att rasism och klassklyftor behöver angripas med en starkare trohet till Upplysningens ideal, som förenar socialister och liberaler i vårt idéarvs källa. Förespråkare av en hård välfärdsstat som bekämpar miljöhot och extremism nationellt och globalt.
Advertisements