Man får inte längre fira nationaldagen på grund av invandrare?

du gamla.jpg

Det florerar rätt friskt en uppfattning om att skolavslutningar i kyrkan, nationalsången och del annat skulle betraktas som omöjligt att utföra som ett resultat av för stor invandring. Det vore rasistiskt att göra det, kan man höra.

Henrik Ekengren, professor i statsvetenskap, presenterar rätt intressant data om nationaldagsfirande som gjorts i en relativt färsk studie. Den visar på att en stor del av de som firar nationaldagen i Sverige har utländsk härkomst. Det kontrar väl uppfattningen om att man “inte längre ens får fira nationaldagen på grund av invandringen” i någon mening?

Den 28 juni presenterar SOM-institutet vid Göteborgs universitet huvudrapporten för 2011 års SOM-undersökning. Boken “I framtidens skugga” (Lennart Weibull, Henrik Oscarsson och Annika Bergström, red) släpps i samband med en pressträff den dagen. Boken innehåller hela 42 välskrivna kapitel med färska analyser av (S)amhälle, (O)pinion och (M)edier, signerade några av landets främsta samhällsvetare.

En mer dagsaktuell fråga gäller vilka som egentligen firar nationaldagen? Som en hälsning till alla nationaldagsfirare har jag sammanställt resultat från SOM-institutets undersökning av svenska folkets firande av olika traditioner och högtider (läs mycket mer om detta i bland annat Jonas Bromanders och Magnus Wennerhags kapitel i den kommande SOM-boken).

I 2011 års undersökning uppgav var fjärde respondent att de firat Sveriges nationaldag den 6:e juni. Frågan gäller vilka saker man gjort under de senaste 12 månaderna. Resultaten visar att det är vanligare bland äldre än bland yngre att fira nationaldagen. Var tredje pensionär (33 procent) firar nationaldagen. Motsvarande andel bland 16-29-åringar är 23 procent.

Nationaldagsfirarna kan förväntas ha mer konservativa värderingar än de som inte väljer att fira 6 juni. Och det stämmer faktiskt. Kristdemokraternas sympatisörer är mycket flitigare nationaldagsfirare (37 procent) än Vänsterpartiets sympatisörer (13 procent). Och personer från högre tjänstemannahem firar nationaldagen i större utsträckning än personer från arbetarhem.

Det kanske mest spännande och intressanta resultatet är att personer som bor i Sverige men som inte har svenskt medborgarskap eller har vuxit upp i ett land utanför Norden firar den svenska nationaldagen 6 juni i större utsträckning än svenska medborgare som vuxit upp i Sverige. (Fetningen är vår egen)

Källa: Riks-SOM-undersökningen 2011.

Henrik Ekengren Oscarsson

Advertisements

Diskutera

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s