Exklusiv intervju med Researchgruppen

Research

Researchgruppen

Vi vill börja med att tacka RG för den här möjligheten. Vi vet att det är väldigt mycket som händer nu och att många vill prata med er. Att ni därför tar er tid att diskutera med oss är vi tacksamma för.

P: Lovisa, berätta lite om vem du är och hur det kommer sig att du rekryterats till RG?

L: Jag är en ”vanlig” stockholmare som sedan några år tillbaka har engagerat mig i kampen mot den grasserande rasismen och fascismen i Sverige. Jag är aktiv sosse och kyrkofullmäktigeledamot. Jag var med och startade upp Motargument.se men för cirka ett år sedan lämnade jag den efter meningsskiljaktigheter mellan mig och Torbjörn Jerlerup. I den vevan fick jag ett erbjudande av RG att arbeta med dem.

Jag tyckte att projektet lät spännande och något som kunde passa mig.

P: Hur känns det att ha presterat ett av årets viktigaste gräv?

L: Helt otroligt. Det blev mycket större än jag någonsin kunnat ana. Jag bestämde mig också för att släppa min egen anonymitet. Det är viktigt att faktiskt kunna stå för vem man är och vad man gör. Och så känns det lite roligt att förvåna några som länge försökt lista ut min roll i den antirasistiska rörelsen.

P: Hur har ni arbetat, vad har ni respektive gjort under processens gång?

L: Jag är personligen helt okunnig vad det gäller datateknik och sådant, skulle inte ens kunna identifiera min egen IP-adress, det har vi duktiga medarbetare som kan. Jag arbetade rent hantverksmässigt, utgick från nick eller mailadress och googlade, kollade mot Facebook, läste kommentarer, hittade ledtrådar till personens identitet via dennes egna inlägg. En del var skrattretande enkla att spåra medan andra var svårare.

Nån hittade jag genom att analysera dennes nick. Jag har släktforskat i många år och det här var lite samma sak. Man får tag i en liten trådände sen är det bara att nysta.

P: Hur ser ni på den politiska innebörden av grävet, det klientel som känner sig angripet har ju svarat med att starkt politisera saken?

L: Allt är politik, var det någon som sa. I RG har vi inte pratat så mycket politik, det enda jag kan säga är att ingen av oss är liberal så vitt jag vet. Grundvärderingen är ‘alla människors lika värde och rättigheter’. Det är rätt uppenbart att de vi har granskat inte ger speciellt mycket för demokrati eller mänskliga rättigheter.

För mig är det i dagsläget de anonyma näthatarna som utgör det största hotet mot det demokratiska öppna land som Sverige är.

P: Finns det något ni vill anföra som respons på politiseringen av grävet till vänsterextremism, våldsvänster och allt vad det kallas?

L: Ett par av oss har bakgrund i Afa, det är väl känt och ingen hemlighet, men att utmåla RG som en vänsterextremistisk grupp är bara löjligt. Vi har olika bakgrunder allihop och det är vad vi tillsammans gör idag som är betydelsefullt, inte det vi gjorde för 10-20 år sedan. Det kommer allt som ofta krav på att gruppen ska ta avstånd från någon av medlemmarnas tidigare liv, det kravet är rent bisarrt.

Vi är alla produkter av våra liv och erfarenheter. Utan de erfarenheterna hade Researchgruppen aldrig funnits, det hade kanske varit bra för Avpixlatkommentatorerna, men dåligt för demokratin.

P: Hur resonerar ni i den publicistik ni själva står för? Apropå den pressetiska debatt som uppstått och att ni delger personuppgifter och användarnamn på avkodat.research.nu.

L: Syftet var att hitta svaret på frågorna; vem, var och kanske även varför? Att synliggöra vilka som sitter vid datorerna och hatar. Nyansera bilden. Att det inte bara är unga lågutbildade män på landsorten, det kan lika gärna vara någons älskade mormor. Användarnamnen är ju och har alltid varit officiella och på Avkodat har vi inte lagt ut personuppgifter som direkt avslöjar vem användaren är.

Poängen är ju att visa att ingen är helt anonym på nätet. Att skriva att man hoppas att barn svälter ihjäl på nätet är likvärdigt med att ställa sig på stadens torg och skrika det. Nej, en maskering ger en inte skyddad identitet eller frikort, det finns alltid någon som känner igen en.

P: Avkodat.research.nu är en databas över, såvitt vi förstår, alla konton som kommenterat med Disqus på några hemsidor. Hur ser du på att fascistsidan betraktar det som åsiktsregistrering, och alltså verkar anta att SD-sympatisörer och fascister har något slags monopol på dem? Och att de verkar tro att det bara är de som är kartlagda, trots att det torde vara uppenbart för envar att även antirasister och socialister som gillar kommentarsfält finns med i databasen?

L: På Avkodat står vi för analysen av helheten och den knastertorra statistiken. Expressen får stå för vad de valde att göra med materialet, jag personligen tycker att Expressen har gjort ett bra jobb.

Det faller sig rätt naturligt att om man tittat på Avpixlat, FriaTider etc. så är det rasister som blir granskade. Vi har inte ett åsiktsregister vi har en samling användare som skriver i olika, av oss granskade, nättidningar.

När det gäller rasisternas kartläggning av antirasister så är deras “jobb” mycket enklare eftersom antirasister, enligt min erfarenhet som researcher, i 99% kommenterar under eget namn.

P: Vilket ju blir ironiskt, eftersom författarna bakom Politifonen är anonyma än så länge (även om vi planerat att komma ut). Men vi kan ta tillfället i akt och fråga hur ni ställer er mot att, som det föreslagits på högerkanten, ni borde granska oss på Politifonen. Är en sådan granskning relevant eller jämförbar?

L: Nej, inte relevant eller jämförbart. Först och främst når ni inte ut till lika stor publik, ni polariserar inte mellangruppligt. För det andra opinionsbildar ni inte för demokratifientlighet. Vi fokuserar på rasister, fascister och antifeminister. Vi har inga skyldigheter att göra nånting faktiskt. Vi gör det som intresserar oss helt enkelt.

P: Nyfascistisk media och sverigedemokratiska politiker har reagerat med att beskriva grävet som vänsterextrem åsiktsregistrering och föresvävat allmänheten att de aktuella kommentarsfälten är nyfascisternas och bara deras. RG:s egen publicering är inne på samma spår i sin självidentifikation, “vilka är rasisterna som gömmer sig”, samtidigt som den omfattar konton som Howard Kultsjö och andra antirasister och alltså i sig är mycket bredare än en redogörelse för rasister. Hur resonerar ni kring det?

L: Åsiktsiktregistreringsfrågan är lite intressant. Vi är ingen myndighet. Vi är researchare, vi letar upp intressant fakta. De tillskriver oss en makt vi inte har. Det är i och för sig lite gulligt. Som vi påpekat gick inte vi in på åsikterna utan på frekvensen av  de skrivna inläggen. Det intressanta är att det finns personer som spenderar nästan hela sin vakna tid med att skriva inlägg på de här rasistsidorna.

Sedan är det också så att Expressen alldeles själva valde vem de ville pixla och inte. Jag köper Mattssons förklaring om de privatpersoner de outade. De är iofs privatpersoner men de är även i en form av maktposition i lokalsamhället. Sen kan man ju häpna och förundras över VAD de skriver. Men det är en helt annan fråga.

P: Vad önskar ni att ni hade hur mycket tid och kompetens som helst att tillgå för att ta reda på?

L: Just nu försöker vi landa i det här grävet och har ännu inte diskuterat vad vi ska göra härnäst.

P: Vad är drömscoopet?

L: Att avslöja en högt uppsatt politiker som nättroll skulle vara roligt. Jag skulle nog gärna vilja hitta hållhaken som Kent Ekeroth har på Jimmie Åkesson, men det är jag det.

P: Finns det något ni kan avslöja om framtiden för RG? 

Att vi fortsätter att gräva…

Advertisements

23 thoughts on “Exklusiv intervju med Researchgruppen

 1. Bra, för att vi har vàra olika erfarenheter och en f.d. nazist kan ge mycket till en grupp som RG! Sen tror jag inte att det är en vänsterfràga, utan vi kan förena oss fràn höger till vänster i det här!

 2. Så ni har inte “makt” RG? Varför tror ni att ni fick erat grävande publicerat? Varför anlitas ni av makten? För att ni och era åsikter inte är en del av normen? För att erat arbete inte gynnar de som har makten? Kanske borde ni göra en sk “maktanalys” på er själva?

 3. “På Avkodat står vi för analysen av helheten”

  Varför skriver någon egentligen att man hoppas att barn svälter ihjäl på nätet. Vet inte i vilket sammanhang ju just den kommentaren skrivits. Kan det bero på att dessa barn egentligen inte är några barn. Att dom ljugit om sin ålder och hungerstrejkar för att slippa utvisning som här http://avpixlat.info/2012/03/14/ljugande-ensamkommande-hungerstrejkar/. Eller som här när man hungerstrejkar för att få betalda nöjesresor, färdiglagad mat och gratis prylar. http://www.friatider.se/ensamkommande-17-aringar-hungerstrejkar. Detta samtidigt som våra gamla inte kan få varm mat och det dras in på både det ena och det andra.http://avpixlat.info/2013/10/19/kall-mikromat-till-de-gamla-i-kristianstad/.
  Faktiskt inte konstigt att vissa personer som saknar förmåga att uttrycka sig mer vältaligt och städat då i tron att man gör det anonymt kan skriva saker som detta i affekt. Sen att man ändå inte ska önska livet ur folk är väl ganska så självklart. Speciellt då om man nu råkar vara folkvald politiker. Lite mer borde man faktiskt kunna kräva av sånna personer. Även om det nu bara råkar vara i ett “anonymt” kommentatorsfält. Knappast speciellt konstruktivt skrivet om man säger så.

  Så att Avkodat påstår sig se till helheten när man rycker saker ur sitt sammanhang på det här sättet måste väl närmast ses som ett skämt. Helhetsperpektiv är ju faktiskt nåt som man verkligen saknar här. Bara det gamla vanliga tunnelseendet med svammel om rasism och främlingsfientlighet.

  Folk skriver faktiskt inte kommentarer av det här slaget ( nåt undantag finns det säkert ) för att dom är Rasister, Fascister, Nazister, främlingsfientliga eller något annat epitet som populärt brukar klistras på folk som är kritiska till den förda massinvandringspolitiken. Man gör det i dom flesta fall blott och enbart för att man är innerligt trött på den vansinniga politiken som drivs. Bara det. Sen att alla inte klarar av att hålla debatten på en saklig nivå är ju en annan sak. Men där finns det ju faktiskt minst lika många kålsupare på den motsatta sidan. http://avpixlat.info/2013/12/13/de-hatande-antirasisterna/ Så bägge lägren har väl här tyvärr sin beskärda del av av folk som uttrycker sig mindre vettigt om man säger så.

  Avslutningsvis så kan det ju vara intressant att ta del av vad Richard Jomshof ( SD ) skriver om detta och vad SD´s officiella linje faktiskt är.

  http://sdkuriren.se/vad-expressen-inte-visar/

 4. Den där nonsenretoriken att jaga “rasister” “fascister” och andra meningsmotståndare är bara sååå jävligt omogen. Hade jag varit lika omogen och nonsensfixerad hade jag gjort en motsvarande “lista” över dumvänsterns värsta nätkrigare. Deras bravader finns iofs redan dokumenterade av andra.
  Ni har suttit och lusläst kommentarer i över ett år säger ni? Måste verkligen kännas som ett klent resultat för fem personer att redovisa. Men det känns bra att vänstern förblir ett marginellt parti medan SD stadigt vinner medborgarnas förtroende i demokratiska val.

 5. Vilken politisk horisont befinner du dig på för att bedöma sossarnas kyrkopolitiker som vänsterextremister?

  Du får gärna berätta varför du tror att det är dataintrång att avkoda en MD5-hash.

  //Elwa Ninpo — Politifonen

 6. Om du inte vet vad det är RG har gjort kanske du skulle avstå från att kommentera det?

  Menar du dig kunna kläcka ur dig ännu vassare gräv är det väl bara att du sätter igång? Det är många som tyckt att det var jätteintressant att få data över aktiviteten i de högerextrema bloggarnas kommentarsfält. Klarar du av att göra en motsvarande analys av andra debattplattformar är det liksom bara att köra igång, det kommer inte vara några som helst problem att sälja resultatet till massmedia sedan.

  Jag får intrycket att du skriver enkom för att få sprida ditt ganska märkliga påstående att vänstern är ett parti och att detta skulle föra en tynande tillvaro. Under höstens opinionsmätningar har SD slirat runt kring nio-tio procent, dalande på sistone, och de rödgröna partierna skvalpat omkring vid femtio procent. Tillsammans har de alltså i runda slängar fem gånger så starkt stöd som SD. Socialdemokraterna ensamma är tre gånger så starka i opinionen som SD, medan allianspartierna tillsammans har ungefär fyra gånger så starkt stöd.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5720106
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5719333

  Sett till valresultat har SD stöd av 5,7 % av väljarna. Det är ett ganska svagt stöd, skulle jag säga.

  Nu får du visa mig varför du trodde att vänstern är marginaliserad och SD jättestarka.

  //Elwa Ninpo — Politifonen

 7. Dom har samma snedvridna verklighetsuppfattning som expressen som utgåmgspunkt för sitt agerande. Och som jag ser det tillhör dom samma “team” i den här frågan. Sen så har jag faktiskt inget emot att man hängt ut dom som uttryckt sig klandervärdigt på det här sättet och varit politiker. För även om jag förstår att mycket av det som skrivits är skrivet i affekt och frustration över det rådande läget. Så bör man faktiskt kunna begära lite mer av folkvalda politiker. Nånting mer konstruktivt borde man väl ha kunnat skriva om man nu nödväntigtsvis måste skriva nåt i ett kommentatorsfält. Så egentligen så ska väl RG och Expressen ha en eloge för att dom hjälpt till att hitta personer som kanske varit mindre lämpliga att vara politiker för SD.

 8. det jag stör mig på är att det faktum att RG begått dataintrång
  om nånting så borde de förhöras samt dömas för dataintrång

 9. Vilka har makten? De som är livrädda för alternativ media som Avpixlat är en del av, dvs bland annat Bonnier och Scriebstedt. Mediagiganter som vakar över sina döende tidningar med växande panik. Även politiker som i det närmaste paniskt slår till mot alla som hotar deras problemformuleringsprivilegium. Minns kulturministern som begick i det närmaste ministerstyre när hon gick ut och sade att tidningar som Nya Tider inte borde kunna få presstöd. Jag har prenumererat på den tidningen ett par månader och har fortfarande inte sett spåret av någon rasism…

 10. Förvisso är det lite osakligt. Men vilken politisk horisont befinner man sig på för att bedöma t.ex. SD som högerextremister? Folkhemsfundamentalister vore ett bättre ord…

 11. Jaha nu har den första bomben exploderat och det ät högst troligt tack vare dessa
  “hjältar” och givetvis expressen, jag hoppas att ni är nöjda nu.

 12. Vad RG gjort ? Tja man har själva spridit hat på sociala medier

  http://www.friatider.se/asiktsregistrerar-nathatare-sprider-sjalva-grovt-hat

  Man anser sig vara sveriges svar på Stasi

  http://www.friatider.se/vi-ar-sveriges-stasi

  Man tycker våld är jävligt roligt

  http://www.friatider.se/vald-ar-sa-javla-roligt-mot-mannen-bakom-researchgruppen

  Dom kriminella aktiviteterna ligger inte heller speciellt långt tillbaks i tiden

  http://www.exponerat.info/researchgruppens-toppman-bakom-expressenavslojandet-domd-for-valdsbrott-11-dec-las-domen-har/

  Av nån märklig anledning så har ( vad jag vet ) inte Expressen skrivit något om detta. Dubbla måttstockar ?

 13. Folkhemstanken var en trettiotalsidé där socialt ansvarstagande och omsorg skulle utsträckas till alla inom riket, inte bara arbetarklassen i vid bemärkelse. Alla skulle med, invandrare, kapitalister, hemmafruar, och så vidare. Ultranationalisternas förståelse av ordet folk avviker väsentligt från den liberaldemokratiska och reformsocialistiska förståelsen, där medborgarna och de fast bosatta på statens territorium är folket. Istället har ultranationalisterna en blod-och-jord-mystisk och essentialistisk föreställning om att om man har släkt på territoriet så är man mer folk än någon annan.

  Den socialdemokratiska idétraditionens folkhemsbegrepp är antitetiskt till den isolationism och ultranationalism som SD företräder. Då de är populister kommer det sig lätt för dem att spela på sossiga begrepp och sossig historia, helt enkelt för att det är något som i det allmänna medvetandet i Sverige är starkt positivt värdeladdat. Inte för att de har en politik som överensstämmer med den historiska socialdemokratiska politiken. Det räcker med att läsa några få översiktsverk och memoarer som behandlar arbetarrörelsens historia i Sverige för att inse att den repressiva och utlänningsfientliga politik som SD företräder är i bjärt kontrast till den inklusiva och internationaliserade prägel socialdemokratin har haft.

  //Elwa Ninpo — Politifonen

 14. Osmans hårda tonläge är inte i närheten av vad som i den allmänna debatten åsyftas med ordet näthat.

  RG trollar och hånar sina belackare genom att kalla sig för Stasi och på andra sätt retas. Man kan tycka att det är lite bortkastat då samma belackare verkar helt oförmögna att uppfatta sådana nyanser. Det är likadant med tweeten om att mörda vita män, en uppenbar återgivning av bisarr nyfascistisk mytbildning om vad de står för som kommit att bli ett påstått bevismedel för samma mytbildning.

  Man får tycka att våld är skoj. En del tycker att det är spännande och häftigt att befinna sig i farliga och utmanande situationer. Tar du dig tid till att läsa hela diskussionen på Flashback kommer du också att se att han i anslutning till det uttalandet förklarar att han bland annat av det skälet avhåller sig från våldsutövning. I dagligt tal är det alltså vad man kallar för en tidningsanka, om det hade varit publicerat i riktig massmedia.

  Att Tullgren har kasst ölsinne är knappast något han är ensam om. Jag hoppas att han i fortsättningen undviker alkohol. Domstolen gjorde bedömningen att brottsligheten vid det tillfället var så bagatellartad att den inte fordrade efterlevnad av artbrottsbestämmelsen om fängelse som påbjudet straff vid våld mot tjänsteman.

  Jag vet inte riktigt vad du vill säga genom att visa på de där länkarna. Att Expressen ska börja rapportera om bagatellbrott utförda av folk som är dyngfulla?

  //Elwa Ninpo — Politifonen

 15. Hur är det dataintrång att avkoda en MD5-hash? Är regnbågstabeller dataintrång? Begår jag dataintrång om jag har en hårddisk med en komplett tabell över MD5 upp till sex tecken? Gör jag det när en servertjänst jag ansvarar för avkodar MD5 för att kunna tillhandahålla en webbtjänst?

  //Elwa Ninpo — Politifonen

 16. Om du har en hårddisk du inte äger, Som är skyddad av ägaren och du an någon anledning hittar en bug som gör det möjligt att ta sig igenom skyddet så JA! det är dataintrång

 17. Nu svarar det inte på någon av frågorna jag ställer och är heller inte ens lite relevant för den informationsinhämtning som RG gjorde, så du kanske skulle återkomma lite senare när du är med på vad du skriver och i vilket sammanhang?

  //Elwa Ninpo – Politifonen

Diskutera

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s