Realistens bristande källkritik: Gyllene Gryning är inte störst i Grekland.

Gyllene Gryning är nu Greklands största parti

Den bombastiska rubriken återfinns hos nazisttabloiden med det missvisande namnet Realisten.se. Missvisande då sajten allt för ofta visat sig vara allt annat än realistisk. Och inte heller den här gången är man i närheten av någon realism. Man har som vanligt okritiskt och utan källkontroll slagit på stora trumman och viftar nu frenetiskt med en nyligen publicerad “undersökning” som man hävdar är bevis på att GG är landets största parti och skulle få “22,6*” % om det vore val. Så här såg det ut:

Reafisten

Ännu en gång har alltså våra svenska låtsaspatrioter gått från den ena oklarheten till den andra. Denna gång gäller det deras åsiktsfränder i Greklands nazistiska parti Gyllene Gryning och dess påstått exceptionella ökning av sin väljarbas.

GGStat

Den ljusblå stapeln (26%) representerar här Gyllene Gryning.

Vi rekommenderar dock att ni korkar igen champagneflaskorna och ställer undan dem i kylen igen. Det finns ingen anledning till firande. Åtminstone inte för er del.

Enligt den här undersökningen (ja, detta är en av de riktiga opinionsundersökningarna) får nazistpartiet GG 11,5%. Alltså mindre än hälften av det påstådda resultatet.

GGstatPulse

Svart stapel representerar GG (11.5%)

Detta tycks emellertid inte bekymra våra nazistiska ”journalister” som glatt imponerade av staplar i olika färger, profeterar om ett uppvaknande Europa. Vad de glömmer är att GG backat i opinionsmätningarna ända sedan partiets kopplingar till grov brottslighet och flera politiskt motiverade mord avslöjats.

Hade skribenten (med ett namn som påminner om någon karaktär ur Hem till Midgård; Gustav Sverdskempe) bemödat sig att konsultera de seriösa grekiska opinionsinstituten, skulle han kanske, trots sin enögda opportunism, inse att han precis åsamkat sig offentlig ansiktsförlust och “journalistiskt” självmord. Men som sagt, realism är trots namnet inte Realistens affärsidé.

Här är en annan av de riktiga opinionsundersökningarna, där de till och med får ännu lägre stöd än i den förra vi visade, nämligen 6,2%. Det blir mot bakgrund av dessa fakta än mer löjeväckande att någon normal människa kan tro på en dryg fyrdubbling av ett partis väljarstöd på bara en månads tid. Något som knappast hänt något parti i något land i modern tid.

Ganska anmärkningsvärt är det också att ”journalisten” hänvisar till en webenkät som om det skulle vara en riktig opinionsundersökning. Här är det meningen att läsaren ska få intrycket att mätningen är tillförlitlig och representativ, eftersom TV-programmet har höga tittarsiffror.

Hur ligger det egentligen till med den saken då? Jo, enkäten är en webbaserad onlineenkät som skett genom ett urval ur sajten Zouglas databas – zougla.gr. Inga av dessa fakta verkar ändå spela någon roll. Siffror är siffror och är de positiva ska de publiceras, oavsett sanningshalt. Det är därför vi med en stigande känsla av pinsam tragikomik ser hur det målas upp en bild av framgång för den grekiska nazismen, när verkligheten talar ett helt annat språk.

I artikeln på Realisten vilseleder skribenten läsaren genom att referera till “senaste opinionsmätningen” utan att på något sätt ange vilket opinionsinstitut det rör sig om. Ej heller anges källa med länk.

Metoden som används kan vi bara gissa då skribenten, av antingen okunnighetsskäl eller med avsikt att medvetet vilseleda, inte anger den. Det som annars kännetecknar vetenskaplighet och även god journalistik – hög transparens – har i Realistens tendentiösa artikel fått stryka på foten för en framställning som ansträngt döljer fakta och istället iscensätter en nazistisk folkrörelse i färd med att resa sig. Allt i strid mot pressetiska sanningskrav, men helt och hållet i linje med den propagandistiska handboken.

I förbifarten nämns förvisso “enkäten” i betydelsen “enkäten utfördes av Zougla, ett grekiskt TV-program i mainstreammedia som har mycket höga tittarsiffror”

Hur ligger det då egentligen till med den saken? Jo, enkäten har genomförts med ett urval ur sajten Zouglas databas – zougla.gr. Det rör sig om två undersökningar genomförda med 1423 respektive 1437 respondenter under perioderna 25-29 oktober samt 11-14 november. Med andra ord är det förmodligen en fråga om klassisk mobilisering av sympatiserande skrivbordssoldater.

*Vi vill dessutom uppmärksamma er på att Sverdkempe initialt refererade felaktigt till 22 %,när han egentligen skulle hänvisa till 26 % i den undersökningen han sade sig basera sina uppgifter på. Man angav också 19,2% för Syriza när det är data för Ny demokrati.

Nu har man korrigerat siffrorna.

Det vore önskvärt om Realisten gjorde skäl för namnet och presenterade statistik som åtminstone är ett uns realistisk. Fast siffror och statistik är tydligen rena grekiskan. Åtminstone på Realisten. Det räcker inte med en liten uppdatering av helt omkastade siffror, men att man istället överlämnar påståendet helt. Gyllene Gryning är inte störst. Tack och lov.

/ Sixten Nordin, gästskribent @ Politifonen.

Advertisements

9 thoughts on “Realistens bristande källkritik: Gyllene Gryning är inte störst i Grekland.

 1. “Jo, enkäten är en webbaserad onlineenkät som skett genom ett urval ur sajten Zouglas databas – zougla.gr”

  Vad är då skillnaden mellan denna undersökning från Zougla och exempelvis andra webbaserade nätenkäter som exempelvis de från Yougov? Enligt vad ni själva skriver har ju Zouglas undersökning gjorts genom att fråga ett urval av personer som är anslutna till siten. Precis på samma sätt går ju Yougovs undersökningar till och de används ju av flera tidningar i Sverige. Förkastar ni även Yougovs nätbasserade opinionsundersökningar?

 2. “Med andra ord är det förmodligen en fråga om klassisk mobilisering av sympatiserande skrivbordssoldater.”

  Inget nytt under solen alltså 🙂

  Ett litet gäng gaphalsar med flera konton per man (för det är nästan alltid en man) som sitter och eldar upp varandra, eller ska jag säga sig själva?

 3. Jag är ingen vän av YouGov:s ofta rätt opålitliga resultat.

  Den grekiska undersökningen har ett underlag som består av 87 % män, från vissa områden. Det går inte att utläsa något om greker i allmänhet av den. Bland annat därför är Realisten helt ute och cyklar när de skriver sin nyhet. Novembermätningen som skedde efter GG:s mördande verkar heller inte vara intressant för dem att kika på.

  //Elwa Ninpo — Politifonen

 4. Tusen tack för er värdefulla information! Jag vägrade att tro för fem öre att Gyllene Gryning skulle ha majoritet! Som vanligt, har svenska smygnazisterna ingen koll alls, samt att stödet för GG har minskat, även om det går långsam, då krisen i Grekland är långt ifrån över!

 5. Tack!

  Sprid länkar till oss, gilla oss på Facebook och snacka om vad vi publicerar vid fikabordet, så blir vi jätteglada.

  //Elwa Ninpo — Politifonen

Diskutera

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s