Expressens slarv underblåser rädslan: om Jihad-flaggan

Expressens slarv underblåser rädslan

17 oktober 2013 — 07:00

Mattias Irving

Expressen skriver i en ytterst kladdig artikel att en församlingslokal har flaggat med en Al-Qaeda-flagga under firandet av Eid al Adha. På den så kallade ”svarta flaggan” står en av Islams trosartiklar, ”Det finns ingen Gud utom Allah, och Mohammed är hans profet”. Flaggan är vanlig i många delar av mellanöstern.

P1-reportrarna Lotten Collin och Daniel Öhman beskrev i sitt reportage ”Krig och död i drönarnas tidevarv” hur samma flagga tidigare har använts av USA för att motivera drönarattacker på enskilda människor som flaggat med den på sina hus. De har ju varit med i Al-Qaeda. Men i reportaget får lokalbefolkningen i Jemen komma till tals. De förnekar att flaggan skulle vara specifikt knuten till terrorgruppen. ”Det är inget konstigt med flaggan, det är en muslimsk bön”, säger de i inslaget.

Den uppfattningen delas också av Åke Sander, professor religionsvetenskap. I Expressens artikel berättar han att flaggans budskap är kontextberoende. Ett fenomen som väl alla känner till. Svenska flaggan betyder olika saker på en landskamp i fotboll och på ett nazistmöte.

Därmed borde frågan också ställas varför Expressens ens valt att gå vidare och publicera artikeln. Vad är egentligen nyhetsvärdet i att en förening i Göteborg flaggar med en flagga som likt andra flaggor kan vara antingen kontroversiell eller okontroversiell, beroende på kontext?

Religiös extremism är försåtlig. Alltför ofta försöker den passera som vanlig religionsutövning, vilket drabbar alla övriga troende, som finner sig misstänkliggjorda på grund av fåtalets blinda hat.

Just därför är det så viktigt att blindheten inte möter sin spegelbild i rapporteringen om extremismen. USA:s slentrianmässiga drönarkrig mot ”Al-Qaeda” har skördat tusentals oskyldiga människoliv, och de fortsätter att kunna göra det med enkla förklaringar om att de inblandade flaggat med ”fel flagg”, så länge det finns medier som är beredda att understödja dylika halvt uppbyggda och konspiratoriska resonemang. Ibland är spekulativ journalistik värre än ingen alls.

Lågvattenmärket kommer när Expressen utan vidare uppbyggnad skriver att lokalen ifråga, som tillhör bosniska församlingen, ligger två kvarter från Bellevuemoskén. Moskén har tidigare haft föreläsare med kopplingar till somaliska terrorgruppen Al-Shabab. Diffust kallas det när en bosnisk församling omnämns tillsammans med en somalisk terrorgrupp på grund av lokalens proximitet till en annan lokal, vars församling bjudit in gäster, vilka i sin tur har vad artikeln kallar för ”kopplingar”.

Efter att ha läst Expressens artikel vet jag varken mer eller mindre om islamism i Göteborg. Men jag vet att de med rubriken, ”Här hänger flaggan Al-Qaeda använder”, har satt det narrativ som kommer att återberättas. Om inte artikeln följs upp med en konkret granskning har den bara fyllt ett syfte: Att ge näring åt den rädsla som skördar tusentals civila offer runtom i den muslimska världen, och får våra egna svenska fascister att klättra i väljarsympatierna. Det är slarvigt, spekulativt och oansvarigt.

Mattias Irving | Dagens Seglora

___________________________________

Politifonen vill poängtera att vi inte vet vad syftet var med flaggan. Vi kan bara utgå ifrån vad den bosniska föreningen själva menade. Enligt dem utgjorde flaggan ingen sympatimarkör. Det ska ha varit ett religiöst ställningstagande. Hur man än vrider och vänder på det, vore det att knyta knuten för långt ut på repet, om man menar att jihadistgrupperna skulle ha kunnat patentera den. Låt oss likna det vid en swastika. Symbolen adopterades av nazister, men ägs inte av dem. Lika lite som att främlingsfientliga partier skulle ha besittningsrätt på den svenska fanan.

Advertisements

3 thoughts on “Expressens slarv underblåser rädslan: om Jihad-flaggan

  1. Ja vad skulle de säga då? Om det var en sympatiyttring så hade de knappast erkänt det eller hur? Sådan här saker måste skapa enorma problem för er islamapologeter.

  2. Om man nu skall likna den svarta flaggan vid den swastikasymbol som adopterades av nazisterna. Så kanske det inte är så smart att använda sig av den i dagsläget om man nu inte sympatiserar med Al Qaida. För det lär ju inte vara så att dom här Bosnierna inte kände till att den idag används av just denna gruppering. Att idag använda sig av den här flaggan ( om man nu inte sympatiserar med Al Qaida ) är väl i sånna fall ungefär lika smart som om t.ex hinduer i sverige skulle gå omkring med en swastika på armen.

  3. Texten på flaggan är förvisso trosbekännelsen. Men det viktiga här är faktiskt den svarta färgen på flaggan, som symboliserar slag och strid. Detta var profeten Muhammeds stridsflagga. Och så fort jihadisterna i exempelvis Libyen,Jemen eller Syrien erövrat ett nytt territorium så är det denna flagga som hissas för att markera det nya reviret. Så en helt vanlig muslimsk flagga som är kontext beroende precis som den svenska, kan man nog knappast säga att det är. Visst kan man ju som Muslim tycka att det inte är något konstigt med flaggan eller att det är en helt vanlig muslimsk flagga. Och för Muslimer kanske denna stridsflagga är helt normal. Men det är alltså bara ur ett Muslimskt perspektiv. För oss andra ses den som ett hot och ett förlorat territorium. Tror inte dessa Bosnier varit helt ovetandes om detta faktiskt.

Diskutera

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s