Brända kyrkor och Våld: Antimuslimska Krafter Utnyttjar Tragedier

church-burning1

De senaste dagarna har våldet trappats upp i Egypten. Här om dagen massmördades medlemmar och sympatisörer till Muslimska Brödraskapet och Morsi – något som orsakat en spiral av våldsupptrappning i området. Den egyptiska armén gick till attack med levande ammunition mot anhängarna och i eftersvallet av händelsen, har fanatiker tendentiöst svarat genom att bränna ned kyrkor i staden. Hela uppståndelsen skulle jag säga, försvagar alla demokratiska aspirationer. Det är märkligt att militären attackerar mjuka mål, för att sedan inte beskydda grupper och platser som, historiskt sett, attackerats under perioder av politiska och sociala kriser. Mellan två stridande parter har minoriteterna hamnat i kläm och demokratin har skakats ur sin grund. Samtidigt sitter främlingsfientliga, som söker erhålla politiska poäng i debatten, smutskasta muslimer som helhet, som partiska observanter av en konflikt de inte kan påverka.

Jag såg själv hur det retoriskt föreslogs att man som svar på tragedierna där, kanske bör bränna moskéer (som del i ett argument vars ändamål är att kollektivt sammanföra Sveriges – eller omvärldens – muslimer med det som sker där). Det är människor som utnyttjar demokratisk instabilitet och andra människors lidande som ett sätt att själva påtala odemokratiska värderingar i demokratins namn. Oärligt och lika fanatiskt preparerade argument som ligger till grund för beslutet att attackera kyrkor.

Det finns de som föreslår att attacken mot demonstranterna här om dagen, var en strategisk åtgärd för att återinföra ett militäriskt och diktatoriskt järngrepp om den politiska situationen – och mycket beror på att militären, som har lång erfarenhet av politiskt tumult, medvetet provocerar grupper som ofta haft som strategi att attackera religiösa minoriteter, väljer att inte bistå dem när det behövs. Allt för att stärka sin egen position och flytta fram sina pjäser i ett spel där de själva vill kunna styra.

Sedan finner vi dem som vill elda på och förse den sekteristiska elden med bränsle, sitta och beskriva det hela som typiskt beteende för muslimer. Frågan är om man har glömt att muslimer och kristna under de arabiska revolutionerna, särskilt i Egypten, understödde varandra genom att skapa mänskliga sköldar för att skydda varandras bönestunder och tempel? Fast så är det alltid när det kommer till muslimhat: man lyfter alltid fram det negativa ur en konflikt eller en händelse och tillskriver det Islam. När något gott sker är man inte lika villig att göra så.

För att främja demokrati och pluralism och för att hedra offren tänker jag därför ge några exempel för det – som en påminnelse för de som glömt:

Muslimer agerade mänskliga sköldar under julafton

Kristna skyddar muslimer

Muslimer och kristna deklarerar att de är en och samma (militären slår ned på dem)

Advertisements

4 thoughts on “Brända kyrkor och Våld: Antimuslimska Krafter Utnyttjar Tragedier

 1. Det här med att förfölja kristna i Egypten är inget som börjat först nu. Det började faktiskt eskalera redan när Mursi tog makten.Kopterna åtnjöt nämligen under den forne och till viss del pragmatiske ledaren Hosni Mubarak visst beskydd, men i och med att Mursi med sina rötter i islamistiska Muslimska brödraskapet tog över. Så tilltog också förtrycket mot Egyptens kristna direkt. Runt 20,000 kristna sägs ha lämnat Egypten sedan Mursis övertagande. Man skulle faktiskt kunna tala om etnisk rensning här.

  Men detta med etnisk rensning är inget ovanligt i den Muslimska Världen. För närvarande håller såväl Irak som Syrien på att tömmas på kristna, vilka flyr för sina liv undan terror från radikala muslimska grupper. Och i Nigeria ägnar sig det islamistiska Boko Haram systematiskt åt att spränga kyrkor, en verksamhet som hittills skördat tusentals människoliv.

  Sen så har vi ju indien/pakistan och dom folkmord som skedde där när man försökte införa Islam och Sharia där.
  Då skedde det ett folkmord som världen varit väldigt tyst kring. Under dom åren så slaktade man närmare 80 miljoner människor. Man nådde till slut en ohållbar situation då England lämnade Indien och då gav vika för muslimerna som ville ha en egen stat, Pakistan. Det som tidigare varit religiöst dårskap, blev då totalt vansinne.

  Här en länk angående detta

  Libanon är väl ett annat exempel. Det som är intressant med Libanon är att övertaget av muslimer har skett i modern tid. Ändå så ignorerar många människor vad som skett. Få har stått upp för de kristnas rätt i Libanon, få har stått upp för fria människors rätt i Libanon. Få har velat sätta händelser i dess rätta historiska kontext. Man har ständigt kört på att det är muslimerna som är de förtryckta och de måste få ha sin rätt.
  Propagandamaskinen har här varit väldigt effektiv i att hålla hela sanningen undan från oss västerlänningar. Libanon var före Islams intåg nämligen ett kristet land. Man försökte föra en dialog och kompromissa med muslimerna. Genom att tilldela dem viss makt, så trodde man att man kunde blidka dom. Detta är inget som muslimer kan acceptera. Det är all makt, annars så kommer man anse sig vara förtryckta, och har då full rätt, enligt islamisk doktrin att ta till väpnad kamp.

  Och här berättar Brigitte Gabriel som flydde med sin familj från libanon, då muslimerna började ta över

 2. Hej,

  Jag kommer behandla det här ämnet framöver i en egen artikel. Ämnet är så pass stort att jag inte vill reducera det till ett diskussionssvar.

  Med vänliga hälsningar

 3. tragedi när folk slaktar 80 miljoner??? det benämns som folkmord och här sitter du och påstår dig vara en objektiv prick. kommer aldrig mer läsa din blogg igen

 4. Artikeln handlar inte om folkmordet i Indien eller det antal offer som en kommentator nämner. Att ett folkmord är en tragedi råder det dock ingen tvekan till. Lär dig separera mellan skriven artikel och människors kommentarer i bloggen.

  Ha det bra.

Diskutera

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s