Vill inte ha förståndshandikappade i vår by!

Eva Nordin Olsson med dottern Stina. ”Jag får ont i hela kroppen av det här. Det är de klassiska argumenten som bygger på myter och fördomar”, säger hon. Foto: HENRIK HANSSON

Personer med autism och Downs syndrom hör inte hemma i villaidyllen.

Det tycker flera av de boende i Glasberga där ett LSS-boende planeras.

– Det gör mig så fruktansvärt ledsen och förvånad att den här attityden fortfarande finns, säger Eva Nordin Olson, förälder och ordförande i Autism- och aspergerförbundet.

Sen kommunen presenterade planer på att bygga ett LSS-boende i ett villaområde i Glasberga i Södertälje har protesterna vällt in, rapporterar lt.se

– Vi har fått en drös med mail och brev. Det är ett paradexempel på “not in my backyard”. Ett tankesätt om att det är jättebra att sådana här boenden finns, men inte i ens egna kvarter, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Staffan Norberg (V) till Aftonbladet.

“Vi tänker på våra barn”

De boende i området oroar sig för säkerheten för deras barn och för att värdet på deras hus ska sjunka.

“Vi tänker på våra barn som inte kommer att känna sig trygga i sitt eget bostadsområde”

“Vem kommer vilja köpa en tomt vid ett gruppboende?”

“Hur skulle dessa psykiskt nedsatta personer reagera om de träffade oss okända människor på gatan?”, är några av argumenten som framförts i brev och mail till kommunen.

En av de boende som Aftonbladet pratat med är också orolig för att boendet ska förvandlas till något annat i framtiden.

– Attendo är ett vinstdrivande företag, vad händer när de gör om det till ett boende för missbrukare i stället?, säger hen.

“Förfärligt och sorgligt”

Eva Nordin Olson från Mora är ordförande i Autism- och aspergerförbundet, läkare med specialisering på autism och utvecklingsstörning hos vuxna och mamma till en vuxen dotter med autism.

– Jag får ont i hela kroppen av det här. Det är de klassiska argumenten som bygger på myter och fördomar, säger hon.

–Det är förfärligt och sorgligt och handlar i grunden om ren okunskap. Det här är inte farliga människor. Tvärtom så tillför de så mycket och ökar toleransen i samhället, säger hon.

“Tänk om det var ditt barn?”

För Eva Nordin Olson väcker reaktionerna smärtsamma minnen. Hennes dotter, Stina Olson är nu 31 år och när boendet där hon först flyttade in för tio år sedan byggdes var protesterna också kraftiga.

– Det är läskigt att det är samma argument då som nu. Då var det insändare i tidningen och allting. Jag får ont i magen av att tänka på vad som skrevs om min dotter. Tänk om det var ditt barn eller barnbarn det handlade om? Ska de sättas ut i skogen eller vart ska de ta vägen?

– Jag trodde att vi hade kommit längre och var mer medvetna. Med tanke på bland annat Glada Hudik-teatern, Jerry i Ica-reklamen och kampanjer som Hjärnkoll, som arbetar för att öka människors förståelse och tolerans.

Helt annat mottagande

Vid boendet i Mora där Stina Olson bor nu har situationen varit helt annorlunda.

– Det har varit fantastiskt bra och grannarna i området har haft en välkomnande attityd från början, säger Eva Nordin Olson.

De två boendena som planeras ska drivas av Attendo och kommer ha plats för 12 unga vuxna mellan 18 och 30 år med funktionsnedsättningar som autism, autismliknande tillstånd och Downs syndrom. Ett LSS-boende är ett frivilligt boende med personal för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar och ska likna ett vanligt boende så mycket som möjligt.

Ingen grund till oro alls

– Det här är inte farliga och kriminella människor. Det här är ungdomar som har bott hos sina föräldrar och vill få hjälp att leva ett mer självständigt liv. Det finns ingen fog alls för den här oron, säger Charlotte Näsström Morén, presschef på Attendo.

Efter semestrarna kommer de boende i området bli inbjudna till ett informationsmöte hos Attendo.

–  Vår erfarenhet är att mer information och kunskap brukar lösa sådana här situationer, säger Charlotta Näsström Morén.

Annika Forsell

2 thoughts on “Vill inte ha förståndshandikappade i vår by!

  1. Pingback: Glasberga och Träslöv – två exempel i en tid av intolerans och okunskap | signerat || kjellberg

  2. Förståndshandikapp är inte tillräckligt definierat, jag kan berätta att de individer som sitter i myndigheter och nämnder och tar inhumana beslut som drabbar sjuka människor är de verkligt förståndshandikappade, dvs inhumanitet och social fascism är ingredienser i det verkliga förståndshandikappet.
    Man kan titta på “frukterna” av en verkligt förståndshandikappad person, vissa despoter i historien som orsakat massmord var verkligt förståndshandikappade men vi har detta i miniformat i många av våra svenska myndigheter, tro det eller ej. (jag har sett goda exempel i några nämnder i Örebro kommun)
    Dessutom togs rashygienen fram i Sverige, också en förståndshandikappad verksamhet.

Diskutera

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s