Det Sista Kapitlet i ett Lyckat Folkmord

Shepard F

Det här är den korta filmen av en journalist som åkte till Mount Rushmore för att ta lite bilder. Det han fann förändrade hans liv.

För några år sedan åkte Aron Huey till Pine Ridge Reservation i Syddakota för att fotografera medlemmar ur Oglala Lakota-nationen. Han upptäckte där en avväpnande historia om förrädiskhet, krossade hjärtan och våld. I en by om 300 invånare, som levde i total social misär och fattigdom, fanns gäng och kriminalitet. Han ville dokumentera deras liv och berätta deras historier. Han övergav sina journalistiska aspirationer och lät dem prata –  tog deras sida.

Det sista kapitlet i ett lyckat folkmord, är när förtryckarna avlägsnar sina händer och säger: Herre Gud, vad gör de här människorna med sig själva? De dödar varandra. De dödar sig själva. Allt medan vi sitter bredvid och ser dem dö. Det var så här vi kom till att äga de Förenta staterna. Detta är arvet från det manifesterade ödet. Där föds fångar i krigsfångläger – långt efter att vakterna lämnat sina poster. Detta är benen som efterlämnats det goda kött som tagits…

Mycket rörande reportage.

Advertisements

2 thoughts on “Det Sista Kapitlet i ett Lyckat Folkmord

Diskutera

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s